Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Andrea Pozzos muralmålning från 1600-talet

Andrea Pozzos muralmålning i St Ignatius kyrka i Rom.

St Ignatius (Klicka på bilden för större format!).

Andrea Pozzo var en italiensk målare, arkitekt och konstteoretiker på 1600-talet,
    Efter att ha inträtt i jesuitorden utförde Pozzo ett flertal religiösa utsmyckningar i Genua. Pozzos virtuosa trompe l’œil-målningar kan studeras i kyrkor i Rom, Turin, Arezzo och Modena. I Rom blev han berömd för sina skenperspektiv i Il Gesù och Sant’Ignazio.
    Långhusets fresk och skenkupolen i Sant’Ignazio är Pozzos mest betydande verk. Fresken är den första fullskaliga quadraturan. Vid en specifik punkt i kyrkan upplevs illusionen av taket som komplett. Detsamma gäller för skenkupolen. En samtida kritik var att besökare upplevde sig lurade av den fullständiga illusionen som sedan bryts i varierande grad beroende på var i kyrkorummet man befinner sig.
    Pozzo målade även katedralen i Ljubljana, Helige Ignatius kyrka i Dubrovnik och Universitetskyrkan i Wien. Hans avhandling ”Perspectiva Pictorum” utövade ett mycket stort inflytande i hela Europa.
    Andrea Pozzo föddes den 30 november 1642 i Trento, Italien, död den 31 augusti 1709 i Wien, Österrike.
    Muralmålningen i St Ignatius kyrka i Rom i större skala.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv