Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Solnedgång på Mars

Solen går ned på Mars. (Bild: Mars Exploration Rover Mission, Texas A & M, Cornell, JPL, NASA.)

Hur skulle det vara att se en solnedgång på Mars? För att ta reda på det var roboten Ande utplacerad under 2005 för att se solen lugnt droppa ned under den avlägsna Gusev-kratern.
    Färgerna i ovanstående bild är lite överdrivna, men skulle sannolikt vara uppenbara även för ett mänskligt öga. För en martian skulle dammpartiklar i den tunna atmosfären ge himlen en rödaktig färg, men dammet sprider även blått ljus i riktning framåt och skapar en blåaktig himmel nära solen. Eftersom Mars är längre bort är solen mindre ljus och endast ca två tredjedelars diameter jämfört med vid jorden. Bilder som denna hjälper atmosfärforskare förstå, inte bara atmosfären på Mars, utan också atmosfäreren i hela solsystemet, inklusive vår egen planet.
    Se en större bild på Astronomy Picture of the Day.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv