Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Två knäppta händer förenar gravarna

Två knäppta händer ansluter gravarna till varandra över väggen.

På kyrkogården i Roermond, Nederländerna, finns gravarna efter en katolsk kvinna och hennes protestantiske make, som inte fick begravas tillsammans. På den protestantiska delen av kyrkogården ligger JVM van Gorcum, överste i det holländska kavalleriet och milis commissioner i Limburg begravd. Hans fru, JCPH van Aefferden ligger begravd i den katolska delen.
    De gifte sig 1842, hon var 22 och översten 33, han var protestant och tillhörde inte adeln. Detta orsakade stor uppståndelse i Roermond. Efter att ha varit gifta i 38 år dog översten 1880 och begravdes på den protestantiska delen av kyrkogården mot väggen till den katolska delen. Hans fru dog 1888 och hade beslutat att inte bli begravd i familjegraven, men på andra sidan muren, det närmaste hon kunde komma sin man. Två knäppta händer ansluter gravarna till varandra över väggen.
    Graves of a Catholic woman and her Protestant husband.
    Här är kyrkogården (Roermond, Nederländerna) på Google Maps (man kan se gravvårdarna från gatuvyn!)

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv