Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Unga, heta och blå

I en ny bild från kameran Wide Field Imager lyser en vacker grupp av blå stjärnor i den unga stjärnhopen NGC 2547.

Universum är en gammal plats – ungefär 13,8 miljarder är gammalt. Vår galax, Vintergatan, är också uråldrig – vissa av dess stjärnor är mer än 13 miljarder år gamla. Trots det händer här mycket saker hela tiden: nya himlakroppar bildas och andra dör. I den nya bilden kan du se några av nykomlingarna, de unga stjärnorna i stjärnhopen NGC 2547.
    Men hur gamla är då dessa kosmiska ynglingar? Även om deras exakta ålder är osäker, uppskattar astronomerna att stjärnorna i NGC 2547 är mellan 20 till 35 miljoner år gamla. Det låter förstås inte speciellt ungt. Men solen är 4600 miljoner år gammal och har bara nått yngre medelåldern. Det betyder att om du tänker dig solen som en 40-åring, är de starka stjärnorna i bilden bara tre månader gamla spädbarn.
    Stjärnhopen NGC 2547 ligger i den södra stjärnbilden Seglet, ungefär 1500 ljusår från jorden.
    Se en större bild – och läs hela pressmeddelandet på ESO Sverige.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv