Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Återfunna bilder från krigets Vietnam

Med böjt huvud i lastbilen, en försiktighetsåtgärd i krigets Vietnam.

Charlie Haughey formades i den amerikanska armén 1967, 24 år gammal. Efter 63 dagar i Vietnam blev han uttagen till fotograf och skulle dokumentera kriget. Översten sa: ”You are not a combat photographer. This is a morale operation. If I see pictures of my guys in papers, doing their jobs with honor, then you can do what you like in Vietnam”.
    Han tog närmare 2000 bilder mellan mars 1968 och maj 1969 innan han for hem. Till en början var det mycket svårt för Haughey att visa bilderna och berätta om dem. När digitaliseringen kom skannades 1700 negativ och han satte ihop ett bildspel och visade dem alla på en gång, och hade sedan svårt att sova tre dygn efter. Men sakta har han blivit bättre på att hantera den känslomässiga effekten av att se bilderna på nytt efter årtionden.
    Ett team av volontärer har arbetat med Haughey för att planera en bildvisning, med titeln ”A Weather Walked In”, som öppnar 5 april i ADX konstgalleri i Portland, Oregon. Svårigheten att göra anteckningar i en krigszon har gjort att detaljerna bakom många av bilderna med tidens gång bleknat och bildtexterna återspeglar detta faktum, med många bilder av okända människor på bortglömda platser på ospecificerade tider. Förhoppningen är att publiceringen av bilderna kan ge mer information. Fler bilder från kollektionen kommer att släppas under projektets gång. Man kan följa utvecklingen på Facebook och Tumblr.
    A soldier’s eye: rediscovered pictures from Vietnam (46 foton).

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv