Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Så skyddar vindruvan mot hjärtsjukdom

Blå druvor.

Färgen och den lite sträva känslan i rödvin kommer från en naturlig substans som kan motverka hjärt- och kärlsjukdom. Men även vitt vin och alkoholfri druvjuice kan ha positiva effekter, visar en laboratoriestudie vid Linköpings universitet.
    Att ett måttligt vindrickande kan skydda mot hjärtåkommor är väl belagt, men mekanismen bakom är hittills okänd. Farmakologiforskaren Ingrid Persson ville pröva hypotesen att någon kemikalie i vinet påverkar enzymet ACE, som spelar en viktig roll bakom högt blodtryck. Att sätta in medicin som hämmar detta enzym är ofta den första åtgärden vid hjärtsjukdom.
    I studien som publiceras i tidskriften International Journal of Nutrition, Pharmacology, Neurological Diseases användes odlade celler från mänskliga navelsträngar för att undersöka hur ACE-aktiviteten påverkades av olika drycker. Cellerna fick bada i rött, vitt och rosévin, druvjuice och resveratrol, ett kosttillskott som utvinns från druvor och marknadsförs mot hjärtproblem. Som kontroll användes 13-procentig etanol. Efter tio minuter i 37-gradig temperatur analyserades utfallet.
    Läs hela nyheten på Linköpings universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv