Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Invigning av ALMA inleder en ny tid av upptäckter

ALMA från luften.

Häromdagen i en avlägsen del av de chilenska Anderna invigdes ALMA, Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, under högtidliga former. Ceremonin innebär början på en ny tid: nu är det gigantiska teleskopets alla system i drift och övergången från ett byggprojekt till regelrätt observatorium är avklarad. ALMA är ett partnerskap mellan Europa, Nordamerika och Ostasien i samarbete med Chile.
    Samtidigt släpps nya forskningsresultat från en mindre del av ALMA:s totala antennpark på 66 parabolantenner. Sedan tidigare visste man att universums historia är kantad av episoder då många nya stjärnor bildades samtidigt – en stjärnornas babyboom. Nu visar nya observationer gjorda med ALMA att de mest dramatiska av dessa utbrott skedde långt tidigare än forskare tidigare trott. Vatten rekordlångt ut i universum är ett annat av fynden bland dessa avlägsna galaxer.
    Forskningsresultaten presenteras i en samling artiklar som publiceras i tidskriften Nature den 14 mars 2013 och även i Astrophysical Journal.
    Pressmeddelande, med bilder och filmer från invigningen, finns på ESO Sverige.
    ESO Sverige: ALMA skriver om historien om universums stjärnbabyboom.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv