Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Svarta hål snurrar fort

En konstnärs vision av ett svart hål. (Bild: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.)

Hur snabbt kan ett svart hål snurra? Om något föremål tillverkat av vanlig materia snurrar alltför fort bryts det sönder. Men ett svart hål kan inte brytas isär – och dess maximala snurr är verkligen okänt. Enligt teoretikernas vanliga modell roterar svarta hål snabbt enligt Kerr-metriken till Einsteins allmänna relativitetsteori, som förutsäger flera fantastiska och ovanliga saker.
    Kanske den mest lätt testbara förutsägelsen är dock att materien i en maximalt roterande svart hål ska vara nära ljusets hastighet, sett från långt borta. Denna förutsägelse testades nyligen av NASA:s Nustar– och ESA:s XMM-satelliter genom att observera ett supertungt svart hål i centrum av spiralgalaxen NGC 1365. Den nära ljus-hastighetsgränsen bekräftades genom mätning av uppvärmningen och spektrala linjebredden av kärntekniska utsläpp vid den inre kanten av den omgivande ansamlingsskivan.
    Bilden ovan är en konstnärs vision och visar en ackretionsskiva av normal materia, som virvlar runt ett svart hål, med en stråle som kommer uppifrån.
    Astronomy Picture of the Day.
    Olika typer av svarta hål.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv