Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Kosmisk mätsticka blir bättre än någonsin

Dubbelstjärnor bestämmer avstånd till granngalax.

Det tog nästan ett decennium av noggranna observationer. Nu har ett internationellt astronomteam mätt upp avståndet till vår granngalax, det Stora Magellanska molnet, mer noggrant än någonsin tidigare.
    Den nya mätningen förbättrar samtidigt vår kunskap om hur snabbt universum expanderar – enligt den så kallade Hubblekonstanten. Dessutom innebär mätningen ett viktigt steg för att förstå den underliga mörka energin som gör att expansionen accelererar.
    Teamet använde teleskop vid ESO:s La Silla observatorium i Chile, samt andra teleskop över hela världen. Resultaten publicerades den 7 mars 2013 i tidskriften Nature.
    Det är nya noggranna observationer av en sällsynt slags dubbelstjärna som har låtit astronomerna bestämma ett nytt, precist värde för avståndet till Stora Magellanska molnet: 163 000 ljusår.
    – Det här är väldigt spännande, eftersom astronomerna har spenderat de senaste hundra åren att försöka mäta avständet till det Stora Magellanska molnet, och det har visat sig vara mycket svårt. Nu har vi löst problemet, säger Wolfgang Gieren (Universidad de Concepción, Chile), som ledde studien.
    Läs hela pressmeddelandet, och se bilder på både det Stora magellanska molnet och hur dubbelstjärnorna kan se ut, på ESO Sverige.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv