Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Mer än hälften av alla korsbandsoperationer kan undvikas

60 procent av alla korsbandsoperationer kan undvikas.

Sommaren 2010 rapporterade lundaforskare om att 60 procent av alla korsbandsoperationer kan undvikas till förmån för behandling med rehabilitering. Forskningsresultaten gav eko världen över. Forskningsrapporten bemöttes bland annat av farhågor att resultaten inte skulle hålla i längden.
    Nu publicerar forskarna en uppföljande studie som bekräftar resultaten från 2010 och därutöver att risken för artros eller meniskoperation inte är högre för dem som enbart behandlats med sjukgymnastik.
    – Vi har gått vidare med vår studie och för första gången kan vi inom forskningen presentera en femårsuppföljning kring behov och resultat av korsbandsoperationer relativt behandling med sjukgymnastik. Resultaten har publicerats i British Medical Journal och är i princip oförändrade från 2010. Det förvånar säkert många eftersom vi inte heller sett någon skillnad i artrosförekomst, säger Richard Frobell, en av forskarna bakom studien, docent vid Lunds universitet och ortopedklinken vid Helsingborgs lasarett.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv