Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Mörkret sätts i brand

Mörkret sätts i brand.

En ny bild från APEX-teleskopet (Atacama Pathfinder Experiment) i Chile visar en vacker vy mot kosmiska stoftmoln i Orion-nebulosan. För teleskop som endast registrerar synligt ljus är dessa täta moln mörka eller helt dolda. Men APEX och dess kamera LABOCA kan detektera värmestrålningen från stoftkornen i molnen och avslöja de gömda platser där nya stjärnor håller på att bildas – och ett av molnen som inte är vad det verkar vara.
    APEX är ett samarbetsprojekt mellan Max-Planckinstitutet för radioastronomi i Tyskland, Onsala rymdobservatorium i Sverige och ESO. Teleskopet drivs av ESO.
    Se större bild och läs hela pressmeddelandet på ESO Sverige.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv