Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

NGC 602 med omgivning

Stjärnhopen NGC 602 omgiven av gas och stoft. (Foto: NASA, ESA och Hubble Heritage Team (STScI / AURA) – ESA / Hubble Samarbete.)

Det är fantastiska bilder Hubbleteleskopet tar av objekt ute i rymden. Som den här skarpa vyn från utkanten av det Lilla magellanska molnet, en satellitgalax cirka 200 tusen ljusår avlägsen. Där ligger den fem miljoner år unga stjärnhopen NGC 602 omgiven av gas och stoft.
    Fantastiska åsar och tillbakasvepta former tyder på stark strålning och chockvågor från NGC 602:s massiva unga stjärnor som har eroderat det dammiga materialet och utlöst en tillväxt av stjärnbildningen, som rör sig bort från klustrets centrum.
    Läs mer och se en större bild på Astronomy Picture of the Day.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv