Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Dvärgplaneten Makemake i det yttre solsystemet

En konstnärs bild av dvärgplaneten Makemakes yta. (Illustration: Europeiska sydobservatoriet.)

Dvärgplaneten Makemake är en av de största föremålen i det yttre solsystemet. Makemake är också ett av de största objekten i Kuiperbältet, med omkring två tredjedelar av storleken på Pluto, och kretsar kring solen bara lite längre ut än Pluto. Det tar omkring 310 år för dvärplaneten att runda vår sol.
    Dvärgplaneten upptäcktes av en grupp ledd av Mike Brown vid Caltech under 2005. Namnet Makemake har himlakroppen fått efter en skapelsegud med det namnet i mytologin på Påskön i Stilla havet. Under 2008 blev Makemake klassificerad som dvärgplanet under underkategorin plutoid, vilket gör Makemake till den tredje katalogiserade plutoiden efter Pluto och Eris.
    Läs mer och se större bild på Astronomy Picture of the Day.
    NASA: Solar System Exploration.
    ESO Sverige: Dvärgplaneten Makemake saknar atmosfär.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv