Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Kan vanligt vatten förebygga diabetes, övervikt och hjärt-kärlsjukdomar?

Insulinsprutor för behandling av diabetes typ 1. (Foto: Wikimedia Commons.)

Forskare vid Lunds universitet undersöker möjligheten att förebygga övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar genom sänka nivån av hormonet vasopressin i blodet.
    Om man späder ut blodet genom att dricka vatten så minskar kroppens utsöndring av det potentiellt diabetesframkallande hormonet vasopressin, säger Sofia Enhörning, läkare och nyligen disputerad vid Lunds universitet.
    I sitt avhandlingsarbete har Sofia Enhörning studerat kopplingen mellan vasopressin och diabetes. Vasopressin är ett hormon som frisätts från hypofysen i hjärnan, och som bland annat reglerar kroppens salt-vätskebalans. Det har tidigare varit svårt att studera vasopressin eftersom tillförlitliga mätmetoder saknats och proteinet snabbt försvinner ut ur blodet.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv