Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Prerafaeliterna

T.v.: Dante Gabriel Rossetti, Monna Vanna, 1866. Olja på duk. Foto: Tate, London.
Mitten: William Holman Hunt, Porträtt av Dante Gabriel Rossetti, 1882–83 (replik av en teckning från 1853). Olja på trä. Foto: Birmingham Museums and Art Gallery.
T.h.: Dante Gabriel Rossetti, The Beloved (The Bride), 1866. Olja på duk. Foto: Tate, London.

Den siste prerafaeliten, Frank Cadogan Cowper, dog 1958. Det var över ett sekel efter att Prerafaelitiska brödraskapet (The Pre-Raphaelite Brotherhood) hade bildats. Medlemmarna i det brittiska brödraskapet, som bildades 1848, gjorde uppror mot de klassiska ideal som Royal Academy stod för. Dessa ideal utgick från den italienske renässanskonstnären Rafael (1483–1520). Sällskapet upplöstes formellt redan efter två år, men idéerna levde vidare med Cowper.
    Prerafaeliterna arbetade med starka känslor som sorg, längtan och passion. Färgerna var för det mesta klara och näring hämtades ur medeltida riddarberättelser, men också ur engelsk historia och samtid, bl.a. fotografiet som var dåtidens nyhet.
    Nationalmuseum ger denna ”engelska sorg och passion” en ny vår med en utställning. Utställningen Prerafaeliterna öppnar den 26 februari och pågår till den 24 maj. Tvåhundra verk ställs ut i vad institutionen kallar en ”guldålder i engelsk konst”.
John Everett Millais, Isabella. Olja på duk. Foto: National Museums Liverpool. Lady Lever Art Gallery.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv