Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Carolus-Duran

I Musée d’Orsayi Paris finns en intressant tavla av den franske målaren Carolus-Duran (1837—1917) som heter La Dame au gant (The Lady with the Glove). Tavlan är målad 1869 och det intressanta är en detalj i tavlan:

… bakom hennes rygg löper den vackra bården dekorativt nere längs väggen och försvinner bakom hennes kjolar. Det anmärkningsvärda är nu att den inte kommer fram igen. Ingenting annat förändras i väggen bakom henne, ingen skarv i tapeten, inget hörn eller någonting, men bården dyker inte upp till vänster om damen. Tavlan föreställer endast damen, en kal vägg, litet golv och så bården. Försvinnandet för i någon mening med sig att rummet upphör att existera, eller snarare, mister sina former.

Citatet är hämtat ur den bok jag läser just nu: ”Parkerna i gläntan, vetenskapen om atmosfären och hela arbetet med lyckan” av Per Engström.
Även om Engström skriver om en sittande kvinna och att borden finns till vänster så är iakttagelsen intressant. Och tavlan finns där på Musée d’Orsay, men damen är stående och bården finns på höger sida. Hur många av besökarna skulle märka den detaljen, de flesta lär titta på ladyn. Men studerar man oljemålningen närmare så känns ”rummet” lite konstigt. Men tavlan är ett mästerverk …

Se mer av Carolus-Durans verk:
Musée d’Orsay. Se också museets kommentarer till tavlan
ArtCyclopedia (Carolus-Duran) med vidarelänkar till ett flertal museer.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv