Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Fåglar i harmoni

Redan de gamla romarna — Plinius d.ä. (23—79) gav ut en ”fågelbok”. Nu var han inte någon ornitolog, han beskrev fåglar på hörsägen så att säga, han hade inte sett dem. En del var också rena fabeldjur, som t.ex. Fågel Fenix …
    Bättre blev det när Linné började systematisera teminologin i mitten av 1700-talet. Växt- och fågelmålandet fulländades under 1800-talet. Många konstnärer ägnade hela liv åt att dokumentera växter och djur. Bl.a Marianne North, bara för att nämna en, vars fantastiska växtmålningar kan ses i Kew Garden i London. En, av många, fågelmålare som gjorde fantastiska bilder var John James Audubon.
    Ornitologen och målaren John James Audubon (1785—1851) föddes på den franska ön Sant Domingo. Han utvandrade till USA när han var 35 år.Under 11 år genomkorsade han landet och målade av fåglar. Resultatet blev 435 målningar som publicerades i ”Birds of America”. Hans arbeten är i dag värda en förmögenhet. En del av hans vackra bilder kan man beundra ”gratis” på Harmonie — Harmony.

Läs mer om John James Audubon:
National Audubon Society: Biography.
Hans verk kan också ses på ArtCyclopedia.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv