Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Giovanni Battista Piranesi

Gigantiska romerska valv, oändliga trappor och oöverskådliga rum, så kan man beskriva Giovanni Battista Piranesis monumentala fängelsefantasier. Nyligen avslutades en utställning på Valdemarsudde, Osäkra rum, med gravyrer med labyrintisk fängelsearkitektur från hans fängelsesvit Carceri d’invenzione.
    Giovanni Battista Piranesi (1720—1778) var italiensk konstnär, gravör och arkitekt. I en berömd etsningssvit, Vedute di Roma, förhärligar han Roms svunna storhetstid i dramatiskt effektfulla bilder. Hans landskapsmålningar är kanske inte lika kända, men de har skapat mönster för det romantiska landskapsmåleriet i Italien. Piranellis främsta verk som arkitekt är den lilla nyantika kyrkan Santa Maria del Priorati i Rom.
    Piranesi var en impulsiv man sägs det, han fösökte vid ett tillfälle mörda sin lärare, som han misstänkte undanhöll etsningens hemligheter för honom.
    Hans son, Francesco Piranesi, var även han grafiker och reproducerade faderns verk. Han var också Gustav III:s konstagent vid dennes inköp av antika skulpturer i Rom.

Vår svenske science fiction-författare Sam J. Lundvall var inspirerad av Piranesis ”fängelsebilder” när han skrev sin bok ”Fängelsestaden” på 1970-talet.
Här kan Piranesis verk beses:
Eracle.
ArtCyclopedia.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv