Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Fågeltider

Det finns idag närmare 10 000 olika fågelarter i världen. Dessvärre är för närvarande nästan 1200 arter globalt utrotningshotade. Det är 12 procent av världsfaunan. Och de flesta av dessa arters utrotningshot beror på människans ingrepp.Men även innan människan började förstöra naturen försvann en del fågelarter, sedan 1600-talet har cirka 90 arter utrotats.
    Men just nu ”väller” flyttfåglarna in över landet. Härliga tider för fågelskådare, en fritidssysselsättning som tycks öka i omfattning. Tranorna dansar redan vid Hornborgasjön och Ottenby fågelstation öppnade för året häromdagen. Ottenby fågelstation grundades redan 1946. Vet du hur många fågelstationer det finns i Sverige? Det kan annars Sveriges Ornitologiska Förening, SOF, upplysa om, och dessutom en hel del annat intressant om fåglar.
    Även fågelfotograferna blir fler och fler och det är härliga bilder de tar. Brutus Östling utsågs till Årets naturfotograf 2006 av Naturvårdsverket och han är en fågelfotograf i absolut världsklass. En annan fotograf, som jag fastnat för, är Christian Ljunggren. Han kallar sin sida för ”Svartfoton”, men det är ingalunda enbart svart-vita bilder.
    Det känns att våren har kommit, även om det blir några bakslag, när de små ”dinosaurierna” återvänder. Ja, det är sant, fåglarna lär sannolikt härstamma från små köttätande dinosaurier

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv