Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Resan till månen

Långt tillbaka i tiden har människan fantiserat om att resa ut i rymden. Redan 1648 kom en burlesk science-fiction-artad roman som hette Resan till månen. Det var den franske författaren Cyrano de Bergerac (Cyrano Hercule Savinien de Bergerac) som lät sin resenär lyftas mot månen med hjälp av behållare innehållande vattenånga. Inte tokigare än många senare tiders sf-historier, t.ex. att skapa liv av lik etc. Alla vet ju att daggen om morgonen stiger mot skyn. Idén faller dock på att vattenånga har dålig lyftkraft.
    Cyrano de Bergerac var beläst inom både filosofi och naturvetenskap. Han föddes den 6 mars 1619 och deltog som soldat i trettioåriga kriget. Utöver Resan till månen har han skrivit ännu en tidig föregångare till sf-litteraturen, nämligen Resa till solen, och en tragedi Agrippine (uppförd 1653).
    Annars är väl näsan det Cyrano de Bergerac är mest känd för. Den franske poeten Edmond Rostand skrev en pjäs om honom där ”näsan har en framstående plats”.
    Cyrano de Bergerac dog den 28 juli 1655.


Planeten SaturnusFöga kunde väl Cyrano de Bergerac ana att resan till månen skulle bli verklighet. Eller att vi runt trehundrafemtio år senare skulle ha så här vackra bilder av planeten Saturnus. Bilden är tagen av rymdfarkosten Cassini-Huygens som skickades ut 1997 för att utforska Saturnus och dess måne Titan.

Foto: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA.
Bilden finns på Astronomy Picture of the Day.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv