Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Sara Stridsberg belönad

Nordiska rådets litteraturpris 2007 gick till den svenska författaren Sara Stridsberg för romanen Drömfakulteten. Priset som är på 350 000 danska kronor utdelas dock inte förrän i slutet av oktober i anslutning till Nordiska rådets session i Oslo.

Bedömmingskommitténs motivering låter som följer:

"Drömfakulteten är en brinnande roman med många bottnar. Berättelsens nav utgörs av den extrem-feministiska ikonen Valeri Solanas och hennes på många sätt tragiska livsöde. Stridsberg blandar dokumentärt material och fri fiktion i en febrigt vibrerande prosa. Drömfakulteten bär underrubriken "tillägg till sexualteorin", och romanen är en svidande uppgörelse med de olika förtryckarmekanismer som verkar i samhället. Sitt allvarliga ämne till trots, är Drömfakulteten en roman som bärs fram av en enorm energi och språklig lusta."

Foto Sara Stridsberg: Annika von Hausswolff.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv