Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Émile Zola

Den franske författaren Émile Zola fängslades den 23 februari 1898 efter en tidningsartikel han skrivit. Den 12 januari var artikeln J’accuse (jag anklagar) införd i tidningen l’Aurore och där anklagar han franska staten för antisemitism och för att på falska grunder ha deporterat armékaptenen Alfred Dreyfus till Djävulsön på livstid för högförräderi. Zola dömdes till ett års fängelse och 3000 francs i böter. Han ådrog sig också grova förolämpningar och stora förluster för sitt ingripande och han var bojkottad som författare under lång tid.
    Den s.k. Dreyfusaffären pågick i Frankrike under åren 1894—1906 och handlade i första hand om att officern Alfred Dreyfus skulle ha lämnat över hemligstämplade handlingar till den tyska krigsmakten och därför dömts till straffarbete för spioneri.
    Alfred Dreyfus benådades 1899 och friades helt 1906.

Émile Édouard Charles Antoine Zola, föddes den 2 april 1840 och dog den 28 september 1902 genom kolosförgiftning, fransk författare och poet. Böcker: Thérèse Raquin, Hallarna, Krogen, Nana, I grus och spillror m.fl.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv