Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Titta på TV eller läsa en bok?

Titta på TV eller läsa en bok? Ja, inför det valet blir det utan tvekan ’läsa en bok’ för mig. Så har det varit större delen av mitt liv. Jag minns när jag i tonåren hade börjat på en bok så kunde jag inte sluta, om så hela natten gick åt. Det blev många sömnlösa nätter. Och många böcker.
    Jag citerar gärna deckardrottningen P.D. James (Phyllis Dorothy James White):

”Att läsa är så viktigt, så livsnödvändigt, som näring för intellektet och själen att jag tycker det borde vara förknippat med lika högtidliga ceremonier som en gudstjänst.”

En bok kan vara bra eller dålig. Javisst, men det vet man inte förrän man läst den. Jag läser sällan recensioner förrän jag själv läst boken. Jag vill bilda mig en egen uppfattning om boken, inte pådyvlas den av någon annan. Ibland stämmer recensionen med min egen uppfattning, ibland inte.
    Ibland får man höra att den boken är skitdålig, den ska du inte läsa. Då gör det mig väldigt intresserad, den boken måste jag bara läsa. Bra eller dålig, det vet jag när jag läst den. Eller kanske sägs det att den boken är fantastiskt bra, men den går inte alls hem hos mig. Men så är ju livet, en del ’medelmåttiga’ böcker hausas upp och blir bestsellers och författaren tjänar multum. Andra författare skriver bra litteratur, men lever nästan på svältgränsen.
    Jag läser väldigt mycket, det blir så där omkring femtontalet böcker i månaden. Jag är flitig besökare på biblioteket. På vinterhalvåret är jag med i Bokias ”bokklubb” och läsar alla de sextioen böcker som ingår där — en del intressanta, andra bara sådär. Men alla böcker (nästan) har något att ge!
    Just nu läser jag Vibeke Olssons senaste bok Skymningens nådatid. På skoj läste jag, för en gångs skull, recensionerna i några tidningar på webben innan jag läst färdigt boken. Se här hur olika kulturskribenter kan recensera en bok: DN, Gefle Dagblad, Uppsala Nya Tidning, Göteborgs-Posten.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv