Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

En stor tänkare fyller 80 idag

I dag, 28 juli, fyller en man som jag beundrar, 80 år. Georg Klein, läkare, professor, författare och stor tänkare. Han rör sig som få ledigt mellan de två kulturerna, den naturvetenskapliga och den humanistiska. Själv erkänner han ingen gräns mellan dem, utan ser dem som två aspekter av tillvaron.
    Han är född i Budapest, Ungern. Kom som flykting till Sverige efter andra världskriget. Han var professor i tumörbiologi vid Karolinska InstitutetI 1957—1992 och han har lagt grunden till Sveriges position inom cancerforskning.
    I gårdagens DN fanns en intervju med honom (under Familj, ej i nätupplagan):

Om jag säger Gud, vad säger du då?
    — Han finns inte! Han är människans största önsketänkande, en del av urtidsmänniskans förklaringar av världen. Det finns inte tillstymmelse till anledning att tro på Gud, säger han med eftertryck.
    Några visdomsord från en professor?
    — Folk ska sluta röka. Det är otroligt att så många fortfarande röker när rökningen är skyskrapan bland cancerframkallande faktorer. …
    — I dag talar man om att folk är sjuklediga och förtidspensionerade av för mycket stress. Det är vansinnigt! För stressad blir man bara om man har för lite meningsfullt att göra.

Georg Klein om kreativitetens dilemma. Ur en essä publicerad inför Karolinska Institutets 200-årsjubileum,som infaller 2010. (KIs historia är dess människor. Därför ber vi alla intresserade att lämna bidrag till denna historieskrivning. Läkare, professorer, studenter och administratörer — alla är välkomna. Dessa essäer publiceras löpande fram till 200-årsjubileet.):

Vart tar den stora drivkraften vägen som borde kunna hålla ångan uppe under hela livet?
    — Barn är kreativa, dynamiska, älskar att experimentera och utforska världen omkring sig och har roligt när de gör det. När och varför stympas denna kreativitet, vart tar den stora drivkraften vägen som borde kunna hålla ångan uppe under hela livet?
    — Våra bästa forskare, konstnärer, författare kan ofta använda sin kreativitet under största delen av sitt liv. Har inte varenda människa en stor outnyttjad reserv av kreativitet som kunde odlas och fostras? Måste man inte först och främst inse, att alla människor har ett behov av kreativitet, och sedan försöka skapa kulturmiljöer där man har detta som utgångspunkt och högsta prioritet?

Förutom över 900 arbeten inom experimentell cellforskning och cancerforskning har han skrivt ett antal böcker som finns förtecknade på Immigrant-institutet — Invandrade författare.
Kreativitetens dilemma — Karolinska Institutet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv