Vilket "skräpfolk" vi blivit
Stiftelsen Håll Sverige rent har presenterat sin senaste skräprapport, Skräprapport 2005. Vi har blivit mer slapphänta i vår attityd till nedskräpning. En Sifo-undersökning visar att 5354 procent av svenskarna tycker att det är smutsigare och mer nedskräpat nu än för bara tre år sedan.
Det verkar ha blivit något bättre vid återvinningsstationerna, men det beror nog på att vissa kommuner bedriver ”sopspaning” och anmäler folk som inte följer reglerna. Bäst på att anmäla tycks man vara i Skåne och Västra Götaland där anmälningarna har tredubblats.
Hur många skräpar ned? Var tredje svensk (28 procent) slänger skräp på marken. 1 procent av svenskarna slänger skräp på marken så ofta som varje dag. Vad kostar upplockningen av skräpet oss skattebetalare? Minst 377 miljoner per år kostar det Sveriges kommuner och Vägverket att plocka upp skräp från marken. Vanligaste nedskräparen? En yngre man mellan 1529 år. Troligen bor han i en storstad och kanske är han rökare. Vem skräpar inte ned? Känner du en kvinna över 64 år boende i mindre stad, så kan du nästan vara säker på att hon vet var papperskorgen ska användas till! Vanligaste skräpet? Cigarettfimpen. Inte så stor, men vanligast och dessutom giftig. Håll Sverige Rent uppskattar att det slängs 750 000 000 fimpar på marken i Sverige varje år. Var slängs det mest? Storstädernas gator och torg innehar nu den otrevliga topplaceringen. Tidigare var det vägar, vägrenar och parkeringsfickor. Vanligaste ursäkten ”Det fanns ingen papperskorg” svarar 40 procent av nedskräparna. Källa: Stiftelsen Håll Sverige Rent
|
![]() 17 juli 2005
|
![]() 17 juli 2005
|