Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Vilket "skräpfolk" vi blivit

Stiftelsen Håll Sverige rent har presenterat sin senaste skräprapport, Skräprapport 2005. Vi har blivit mer slapphänta i vår attityd till nedskräpning. En Sifo-undersökning visar att 53—54 procent av svenskarna tycker att det är smutsigare och mer nedskräpat nu än för bara tre år sedan.
    Det verkar ha blivit något bättre vid återvinningsstationerna, men det beror nog på att vissa kommuner bedriver ”sopspaning” och anmäler folk som inte följer reglerna. Bäst på att anmäla tycks man vara i Skåne och Västra Götaland där anmälningarna har tredubblats.

Hur många skräpar ned?
Var tredje svensk (28 procent) slänger skräp på marken. 1 procent av svenskarna slänger skräp på marken så ofta som varje dag.
Vad kostar upplockningen av skräpet oss skattebetalare?
Minst 377 miljoner per år kostar det Sveriges kommuner och Vägverket att plocka upp skräp från marken.
Vanligaste nedskräparen?
En yngre man mellan 15—29 år. Troligen bor han i en storstad och kanske är han rökare.
Vem skräpar inte ned?
Känner du en kvinna över 64 år boende i mindre stad, så kan du nästan vara säker på att hon vet var papperskorgen ska användas till!
Vanligaste skräpet?
Cigarettfimpen. Inte så stor, men vanligast och dessutom giftig. Håll Sverige Rent uppskattar att det slängs 750 000 000 fimpar på marken i Sverige varje år.
Var slängs det mest?
Storstädernas gator och torg innehar nu den otrevliga topplaceringen. Tidigare var det vägar, vägrenar och parkeringsfickor.
Vanligaste ursäkten
”Det fanns ingen papperskorg” svarar 40 procent av nedskräparna.

Källa: Stiftelsen Håll Sverige Rent
Här har man haft picknick i det gröna, ca 100 meter från en av våra snabbmatskedjor. Sedan reser man sig och går. Papperskorg 5 m bort.

17 juli 2005  
På intilliggande parkeringsplats har man tagit ”lunch” i bilen. När man ätit färdigt har man bara öppnat dörren och ställt ut emballaget.

17 juli 2005  

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv