Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Hundar och katter i bilen

Om man tar med sitt husdjur, hund eller katt, på bilsemestern är man som ägare skyldig enligt djurskyddslagen att se till att djuret mår bra under färden. Djurskyddslagstiftningen är bindande för transporter i kommersiellt syfte, men vissa bestämmelser gäller även för privatpersoner. Djuret ska ha skugga och god ventilation, det får inte lämnas utan tillsyn i bilen om temperaturen överstiger 25 grader och ska ha vatten minst var sjätte timme. Har man hunden i bur så finns vissa minimimått som måste innehållas. Om detta kan man läsa hos Djurskyddsmyndigheten.

Svenska Kennelklubben skriver i ett nyligen publicerat pressmeddelande bl.a. följande:

Vad kan man då själv göra om man upptäcker att en hund, annat djur eller kanske ett barn, mår dåligt i en instängd bil? Svenska Kennelklubben rekommenderar att först och främst alltid kontakta polisen. Är faran överhängande uppmanar vi istället människor att se till att man har ett vittne som också kan bekräfta att djuret eller barnet är i fara och att snabbt, i nödvärn, krossa bilrutan, öppna dörren och få ut djuret eller barnet så snabbt som möjligt.

Som framgår av tabellen nedan (från Svenska Kennelklubben) så kan det bli ganska hett inne i bilen även om temperaturen utanför bilen är rätt måttlig.

Temperatur i bilen
 Klockan  Temp. ute  Väderlek  Temp. i bilen
 08.30  +14 °C  skugga  +19 °C
 09.30  +18 °C  skugga  +38 °C
 10.30  +20 °C  blandat  +47 °C
 11.10  +20 °C  sol  +57 °C
 12.00  +23 °C  sol  +62 °C
 13.30  +23 °C  sol  +85 °C

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv