Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Fugelsang missar uppskjutningen

Sveriges ende astronaut, Christer Fugelsang, missar uppskjutningen av Discovery i kväll. Han är hemma i Sverige på semester, närmare bestämt i Stockholms skärgård.
    ”Jag grämer mig över att missa uppskjutningen av Discovery, säger Fugelsang till DN. Om han nu är så intresserad av att komma ut i rymden, varför tar han då semester just nu? Dålig planering? Jag tycker att man hört talas om hans ”första rymdfärd” i många år nu, eller?
    Han har fått ett nytt datum för sin första rymdfärd — den 23 april nästa år, och då ska

— jag ta tre rymdpromenader. Vi ska bygga fast en ny del i det fackverk som håller fast solpanelerna på den internationella rymdstationen, ISS. Dessutom är jag ansvarig för att efter start bygga om rymdfärjan så att den blir en beboelig satellit. Och så ansvarar jag för dockningen.

Men, jag undrar om det blir någon rymdpromenad för herr Fugelsang. Jag har dock inte läst alla hans nyhetsbrev, som finns samlade hos Rymdstyrelsen (Swedish National Space Board), men de går tillbaka ett antal år i tiden … Och snacket om hans rymdfärder började väl ännu tidigare.

Annars är det nu snart dags för Discovery att lyfta igen, kl. 21.51 i kväll, efter 2,5 år — det var då rymdfärjan Columbia exploderade. Jag håller tummarna för att det ska gå vägen i kväll. Du kan följa uppskjutningen på nätet (NASA).

Uppdatering 21.20: Uppskjutningen tillfälligt inställd — problem med bränsletankarna.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv