Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Olympiska spel

I morgon avgörs den ”gastkramande” kampen om OS 2012. Kampen står mellan ärkefiendena Frankrike och Storbritannien — Paris eller London. Men även New York, Madrid och Moskva är med och tävlar om olympiska spel som blir dyrare och dyrare för varje gång — miljarder och åter miljarder spenderas på dessa allt större skådespel. Det är långt ifrån de tävlingar som hölls en gång i det antika Grekland, där priset var en olivkrans.
    Är det moraliskt och etiskt försvarbart att den priviligerade delen av världen förbrukar så stora resurser på dessa gigantiska evenemang, som de olympiska spelen har blivit. Samtidigt som 1,2 miljarder människor lever i extrem fattigdom. Mer än 800 miljoner människor går till sängs hungriga varje kväll och mer än 30 000 barn dör varje dag av fattigdomsrelaterade orsaker.
    Visst tycker jag det är kul att titta på spelen, men behöver man lägga ner sådana enorma summor för att överträffa föregående värdland? Eller är det så cyniskt att dessa miljoner liv inte är lika mycket värda som genomförandet av olympiska spelen? Det räcker inte med att bara skänka ”några kronor” till en välgörenhetsorganisation. Det är ju bara ett piss i Nilen, som någon sa, och det är för få som pissar …
    Även G8-mötets delegater borde ”pissa” lite mer än vanligt på sitt möte under veckan.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv