Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Har du spelat Sudoku?

Ja, den frågan ställde VLT på sin hemsida idag (i morgon är det en ny fråga!). Det är ju som bekant populärt med dagens fråga i alla ”webbtidningar” nuförtiden. Man kan ju fråga sig hur ärliga svar dom får på vissa frågor. Ärligare på VLT än på kvällspressen tror jag dock! Men okej, dom lägger ju till också att ”Denna fråga är inte statistiskt kontrollerad”.
    Men det var ju frågan ”Har du spelat Sudoku?” det gällde. Jag har aldrig hört talas om Sudoku, så jag svarade så klart ”Vad är det?” Men nyfiken som jag är så nöjde jag mig inte med att bara svara. Jag kollade nätet, där brukar man finna det mesta numera.
    Och då visade det sig att det är ett japanskt sifferpussel som skapat hysteri bland britterna som redan under ett antal månader drabbats av ett nytt spelberoende. Brittiska medier har kallat det lätt beroendeframkallande spelet för det 21:a århundradets Rubiks kub. I Sverige lanserades pusslet faktiskt för första gången 1998 i Paul Vaderlinds bok ”Är detta matematik?”. Ja, där ser man. Nu finns det i var och varannan tidning verkar det som. Det är verkligen inte lätt att hänga med i alla nymodigheter när man blivit lite till åren kommen.
    Men jag tror inte att jag behöver känna mig ensam, enligt svaren på VLT:s fråga så är det ganska många som inte hört talas om spelet. I varje fall de som svarat före klockan 20 då jag knep denna bild.
Behöver du gymnastisera hjärnan så är här några av alla länkar om sudoku:
Svenska DagbladetFakta
Times
Guardian
www.sudoku.com
www.worldpuzzle.org

Det finns till och med en sudoku-assistent, men bara för Windows (vi mac:are klarar oss ändå):
SuDoKu Assistant 1.9 (303104 bytes). Programmet kan skapa sudoku-pussel och assistera dig då du löser dylika pussel. Assistenten eliminerar bara det triviala men tidsödande arbetet, det är fortfarande DU som är hjärnan! påstår man.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv