Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Genmanipulerade livsmedel — NEJ TACK

Genmanipulation har man hållit på med i århundraden, fast då har det kallats växtförädling. Den moderna genmanipulationen, gentekniken, innebär att gener kan flyttas runt nästan hur som helst. Till och med mellan bakterier, djur och växter. Exempelvis kan gener från en ishavsflundra stoppas in i en poppel och ge poppeln större köldtålighet.
    Vad sägs om vegetabilisk ost för veganer, ris berikat med järn eller varför inte kor som mjölkar laktosfri mjölk. De som är för gentekniken säger att vi får bättre livsmedel, får bort miljöföroreningar och kan bota den stora världssvälten. Det är bara det att det följer med nonsens-DNA vid manipulationen. Varför vet ingen och inte heller hur det uppför sig i naturen och i människan.
    Kanske ställer nonsens-DNA:t inte till någon skada, men det vet vi inte ännu. Kanske går det att utveckla en hållbar genmodifiering — det måste forskas mer och under mycket längre tid.
    På fredag ska EU:s ministerråd godkänna genmodifierad majs (Mon 863) enligt planerna. Enligt jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist är regeringens hållning att Sverige ska godkänna majsen. Efter bara tre månaders försök på råttor av bioteknikföretaget Monsanto, där råttorna visade på förhöjda värden av vita blodkroppar.
    Svenska remissinstanser som Gentekniknämnden och Lantbruksuniversitetet har invändningar mot de slutsatser som Monsanto kommit fram till. Liksom Greenpeace … Och jag, och många fler svenskar, vill inte ha dessa manipulerade livsmedel.

LÄNKAR:
Sveriges Radio — Ekot
Sveriges Radio — Förhöjda värden av vita blodkropparna
Greenpeace
Greenpeace offentliggör hemligt material om råttförsök — Pressmeddelande
Greenpeace — Genmanipulation
Genetisk manipulation och biologisk mångfald — Biosäkerhetsprotokollet
Monsantos kommentar till uppmärksamheten kring majsen Mon 863 — Pressmeddelande
Miljöcentrum: Genmanipulation — Vän eller fienderna
Gentekniknämnden
Sveriges Lantbruksuniversitet

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv