Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Utför med svenskt näringsliv

Business Week har för tredje året i rad rankat de 350 bästa börsnoterade företagen i Europa. Bland topp 50 finns bara 3 svenska företag med — Volvo på plats 11, Hennes & Mauritz på plats 29 och Telia Sonera på plats 47. Norska Statoil (energi) kommer på andra plats. Danska A.P. Moller-Maesk (industri) kommer på fjärde plats.
    Tittar man på hela listan finns så finns det 19 svenska företag med. Schweiziska ABB (där ”gamla anrika svenska Asea numera ingår” och där jag jobbat i nästan 50 år) kommer på 120:e plats — det har enbart gått utför sedan jag slutade (!).
    I rankingen har man tagit hänsyn till försäljnings- och vinstutveckling under 2004, men även utvecklingen under de senaste tre åren har vägts in, marginal, avkastning på kapital och kursutveckling.

Business Week Top 50
Business Week Alla 350 företag
Business Week Alla svenska företag

Samtidigt visar konsultföretaget Grant Thornton en minskning av andelen snabbväxande företag i Sverige från 24 till 13 procent.
    Lindebergs Grant Thornton: Sverige lämnar supertillväxten bakom sig. Undersökningen bygger på genomgång av över 6300 medelstora företag i 24 länder.
    Som förklaring till Sveriges fall anges:

— Bristande tillgång på kvalificerad arbetskraft är en hämmande faktor för medelstora företag i Sverige. Samtidigt har vi en hög akademikerarbetslöshet. En förklaring är att arbetslösa akademiker har en annan kompetens än den som efterfrågas. En annan att lönekostnaderna i Sverige är i högsta laget, och att svenska företags tillväxt därför söker sig till andra platser.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv