Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Miljö och grundlag

I dag, den 5 juni, är det Världsmiljödagen — World Environment Day 2005. Det var på FN:s första miljökonferens, som hölls i Stockholm 1972, som det beslutades att den 5 juni skulle bli Världsmiljödag — en dag då miljöfrågor uppmärksammas.
    UNEP, United Nations Environment Programme, har tagit fram en bok, One Planet Many PeopleAtlas of Our Changing Environment — där man kan se vilken påverkan vi människor haft på denna ”vår hemvist” under de senaste trettio åren. Några av bilderna kan du se här.

Miljöproblem på närmare håll — jag såg en dammråtta under en stol på förmiddagen. Kanske för att jag hoppade över städningen den här veckan, men det är ju så förbenat tråkigt. Dessutom är det jobbigt, man blir ju genomsvett bara av att dammsuga och torka golven … Och så är det likadant igen om någon dag. Finns det ingen möjlighet att städa ett rum färdigt för all framtid? Någon som vet, alla tips emottages tacksamt.

Det är ju inte bara Världsmiljödagen idag utan även Danmarks grundlagsdag. I Danmark firar man den nya grundlagens instiftande år 1849, då kungamaktens envälde avskaffades och den nya tvåkammarriksdagen instiftades. Även 1915 och 1953 års grundlagar undertecknades denna dag.
    Danmark, detta underbara land, paradis för cyklister säger jag som boren cyklist — med ett väl utbyggt nät av separata cykelbanor, ibland helt bilfria vägar. Inte är det stora backar heller, högsta punkten, toppen på berget Yding Skovhöj ligger bara 173 meter över havet. Och Möns kritvita klippor, Skagen, Nordjylland … Underbara, gemytliga människor med ett tungomål likt skåningarnas (begripligt till större delen).

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv