Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ät blåbär och bromsa åldrandet

Nej, jag är inte rädd för att bli gammal. Vad är alternativet — att dö ung, eller? Och inte är det svårt att bli gammal heller — det är bara att följa strömmen som man säger.
    Men det finns kanske en annan ”ström” att följa, om man får tro forskarna vid Karolinska institutet. Börja käka blåbär och svarta vinbär. Man ska där börja en studie på patienter med njursvikt för att undersöka effekten av s.k. antocyaner som finns i dessa bär.
    Den normala förbränningen av syre i cellerna är förenad med oxidativ stress, som bryter ner kroppen så att den åldras. Det är där antocyanerna ska sättas in för att förhindra denna stress. Som väl alla känner till påskyndas nedbrytningen också av rökning, solning, stress och dålig kost.
    Det går inte att förhindra att man blir äldre, men det kanske kan bromsas med blåbär och svarta vinbär. Men egentligen är det inte frågan om hur gammal man är utan om HUR MAN ÄR GAMMAL. De flesta av oss kan välja hur gammal man VILL VARA … åtminstone till en viss gräns.
    Jag är inte rädd för att bli gammal, men jag är rädd för att bli gammalmodig och inskränkt. Åldern är den sista utposten av jämlikhet — alla blir gamla en gång!
    I höst ska jag ut och plocka blåbär … (!)

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv