Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ödesdag för Europa?

I dag röstar fransmännen om EU:s nya grundlag. Efter vad de flesta tror så blir det ett NON. Man ropar till och med ”ras-le-bol” — nu får det vara nog. Missnöjet med presidenten gör att så många kommer att rösta nej enligt opinionssiffrorna. Och så vill man stoppa Turkiets medlemsskap. Fransmännen gillar revolutioner men hatar förändring … Men de har överraskat förr, så vi får se i kväll.
    Även hos oss höjs fler och fler röster för en folkomröstning. Miljöpartiet, vänsterpartiet och junilistan skriker sig hesa för att även vi svenskar ska få rösta. Inom socialdemokraterna är det som vanligt ett ståhej. Även inom borgerligheten börjar det gnys mer högljutt …
    En majoritet av svenskarna vill ha en folkomröstning, men de borgerliga och socialdemokraterna är överens om att grundlagen i stället ska godkännas i riksdagen. Vi har i Sverige ett politiskt system där regeringsmakten företräder folkviljan. Vi har demokratiskt valt vårt parlament, som i december ska rösta om förslaget. Men hur länge kan Göran Persson hålla emot folkviljan? Får Sören Wibe ihop sina 6817 namnunderskrifter?
    Vad händer om det nu blir ett nej i Frankrike? Någon lösning finns inte, ingen annan plan i sikte. Då faller hela förslaget, det är ju alla för som gäller. Förmodlingen tuffar det på som vanligt och vi får en ny omröstning om några år. Skulle nu Frankrike mot förmodan rösta ja (med knapp majoritet) hur kommer då Nederländerna att rösta på onsdag? Blir det de som ratar konstitutionen eller följer de Frankrike? Blir det Luxemburg, Polen, Danmark, Portugal och Irland som alla ska rösta under hösten? Eller Storbritannien nästa år?
    Kommer vi så långt att det ska avgöras hos oss i Sverige så tycker även jag att vi ska folkomrösta. Det har vi gjort om betydligt mindre komplicerade förslag än det här. Men innan vi röstar måste det informeras om vad förslaget går ut på. Jag tycker att det har varit alldeles för tyst om vad grundlagen innebär. Jag tror inte vi kan motstå förändringar och globalisering, men vi måste diskutera det och sedan ta ställning. En grundlag ändrar man inte hur som helst, den får vi leva med under årtionden. Låt folket vara med för ett mer öppet och demokratiskt Europa.

Till Göran Persson säger jag som det står i ”Den höges sång” i Eddan, den poetiska eller den äldre Eddan (istället för Loddfavner läs Persson):

Jag råder dig, Loddfavner,
men råd må du taga;
du får fördel, om du följer dem,
de blir goda att begagna.
Åt åldrig talare
du aldrig må skratta;
ofta gott är, vad de gamle säga.
Ofta ur skrumpet skinn
skarptänkta ord komma,
sådant som hänger bland hudar
och slänger bland småskinn.
och lätt dinglar bland löpmagar.

I dessa könsdiskrimineringens tidevarv får hudar, löpmagar etc. gärna tolkas som att det är djuren, mansgrisarna, och även kossorna (!), som framför sitt djuriska kväde till gagn för framtida släkten …

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv